Není inkoust jako inkoust a šetřit na náplních se nevyplácí

I přes rozmach moderních technologií zůstává značení inkoustem neotřesitelnou stálicí. Inkoustem, pokud používáte správný typ, můžete označit většinu materiálů. Navíc patří mezi levnější způsoby, jak obal nebo produkt požadovanými údaji opatřit. I značení inkoustem se však může prodražit – paradoxně nejčastěji kvůli snaze ušetřit. 

Inkoust do každého počasí 

Při výběru značící technologie musíme vždycky brát v úvahu podmínky provozu, účel produktu, zkrátka všechny proměnné. Pokud sledujete náš blog pravidelně, řeknete si, že tuhle ohranou písničku opakujeme pokaždé. Jenže ono to tak zkrátka opravdu je. A technologie ink-jet není výjimka. Ve skutečnosti může klientovi – potažmo i realizátorům –  tahle zdánlivě jednoduchá cesta k průmyslovému značení pěkně zkomplikovat život.

Vše začíná seznámením se s materiálem. Některé povrchy jsou extrémně savé, jiné naopak vůbec. Zatímco jednomu výrobku “stačí” nenáročný inkoust, jinde jsou nároky na odolnost významně vyšší. V portfoliu máme i inkousty, které jsou odolné vůči brzdové kapalině. Ta na jiné druhy inkoustu působí jako žíravina. Možností je zkrátka spoustu a vždycky na ně musíme pamatovat.

Inkoust – všestranný prostředek průmyslového značení 

Už jsme si řekli, že značení inkoustem můžeme použít u nejrůznějších materiálů. Správný inkoust drží na PET lahvích, PVC, PE i PP. Používá se i na sklo, kov, dřevo, samozřejmě na potisk papíru. Inkoustem se také běžně značí kabely. Na vejcích můžete najít inkoust v modré, červené i zelené barvě. Přímo na potraviny se používá takzvaný jedlý inkoust. A třeba pleny někdy obsahují modrý inkoust na bázi ethanolu, který funguje jako indikátor vlhkosti. 

Typy inkoustů jsou však zajímavé především vlastnostmi. Třeba v automotivu se ke značení inkoustem používá druh, který odolá i teplotám kolem 1000 °C. Fluorescenční inkoust je viditelný jen pod UV světlem. Zároveň existuje inkoust, který se právě UV světlem vytvrzuje – odolá poté nejrůznějším chemickým látkám. Termochromické inkousty mění barvu při delším působení teplot, toho se využívá při sterilizaci potravin. A tak dále.

Nejspíš je vám v tuto chvíli jasné, že za odolnější inkousty, případně typy s mimořádnými vlastnostmi, si spotřebitel musí připlatit. Investice do originálních náplní se však vyplácí také u “obyčejných” inkoustů. Padělky a náhražky se sice dají pořídit za nižší cenu, mohou ale nenávratně poškodit stroj. Instalaci ink-jetů, případně jakoukoliv realizaci, která inkoustovou tiskárnu zahrnuje, proto vždy propojujeme s důkladným proškolením ohledně zacházení se strojem i ohledně výběru náplní a dalšího spotřebního materiálu

Hledáte pomoc s průmyslovým značením? Jsme v tématu jako doma. Ozvěte se nám