Příběhy značení a automatizace: jak se pereme s nástrahami? 

Dáváme si záležet na tom, abyste nekupovali zajíce v pytli. Proto pravidelně píšeme o možnostech, které se nabízí v oblasti průmyslového značení i o tom, co je dnes možné řešit automatizací. Pokud usilujete o průmyslovém provedení na míru, musíte mít zkušenosti a zároveň inovovat. Nic nevypovídá o know-how tolik jako příklady z praxe, proto jsme tentokrát podrobněji rozebrali dvě konkrétní realizace z poslední doby. 

Automatizované značení šetří čas

Konkrétním příkladem automatizovaného řešení v průmyslu je z našich nových realizací poloautomatická stanice, kterou jsme pár dní nazpět předali zákazníkovi v Písku.  V lince vznikají plechové vylisované díly o rozměrech zhruba 250 x 370 mm. Nejprve prochází tlakovou zkouškou, a pokud zkoušku úspěšně ustojí, poloautomatická stanice je označí vláknovým laserem Datalogic Arex 20W. 

Zdánlivě jednoduchý úkol zkomplikovat vysoký takt výrobního stroje. V průběhu realizace se ukázalo, že standardní čočka nezvládne značení provádět v čase, který linka pro hladký průběh výroby vyžaduje. Zvolili jsme proto větší čočku, která obsáhne větší popisové pole. Tím dochází k označení DMC kódy hned dvou dílů hned po sobě. Výsledek? Stanice momentálně prochází zkušebním provozem, v březnu se stane trvale součástí ostrého provozu. 

Aplikace a kontrola etiket? Levou zadní! 

Začátkem letošního roku jsme také předali realizaci, jejímž cílem bylo zajistit automatickou aplikaci etiket, kontrolu umístění a obsahu etikety. Ze vstřikolisu je zde víceosým robotem odebírán plastový výlisek, který následně aplikátor opatří vytištěnou samolepící etiketou. Následuje kontrola čtečkou, která ověří, že je etiketa na správném místě a že její obsah odpovídá vybranému dílu.

Zmíněný aplikátor pochází od firmy Cab Hermes, čtečka zase od firmy Cognex. Obě společnosti patří mezi naše osvědčené dodavatele, na které nedáme dopustit. To, co naši realizaci odlišuje, však nejsou kvalitní subdodavatelé. To už považujeme za jakýsi standard.

Zajímat by vás mohlo hlavně to, že jsme realizaci doplnili o na míru vytvořený software pro částečnou traceabilitu. Ta zákazníkovi v případě potřeby poskytne zpětnou informaci jednotlivých vstupů a výsledků. Třeba o vadných sériích nebo o tom, na které směně jednotlivé kusy vznikly, do jaké firmy následně putovaly a tak dále. Software tak činí výrobu mnohem transparentnější.

Nenechte svou linku čekat 

Chcete vědět víc o našich realizacích automatizovaného značení? Řešíte podobný problém? Ozvěte se nám