Úspory díky inkoustu i značení laserem

V oblasti průmyslového značení je v poslední době znát snaha minimalizovat náklady a hledat finanční úspory. Ušetření prostředků mohou přinést například inkoustové technologie. Při jejich používání si zákazník pořizuje pouze kapaliny (cartridge), a tím dochází ke snížení celkové ceny v porovnání s tiskem a aplikací etiket. Použít lze například CIJ (continuous ink-jet), TIJ (thermal ink-jet) nebo HRP (high resolution print).

Dlouhodobé úspory nákladů díky značení laserem

U lepení etiket na plastové nebo kovové výrobky přichází v úvahu možná alternativa v podobě laserového nebo mikroúderového / rycího značení. Řada zákazníků by se mohla obávat vyšších pořizovacích nákladů (při použití laseru), ale po pořízení přichází okamžitá úspora v podobě nižších nákladů za jednotlivé označení, včetně dalších spotřebních a servisních nákladů. Navíc uživatel dostává trvalé značení ve vysokém rozlišení.

Laser pro značení květináčů

Laserovou technologii si vybrala například společnost Plastia. Pro identifikaci svých plastových produktů používala papírové etikety. Ty se ale ukázaly jako nevhodné. Zásadním problémem bylo jejich snadné odstranění nebo poškození a s tím spojená ztráta identifikace výrobku. Náklady na tento druh značení byly přitom relativně vysoké.

V úvahu přicházely různé technologie využívající značení inkoustem, ale nakonec jsme z důvodu trvanlivosti značení a dlouhodobé úspory nákladů společnosti doporučili značení laserem. A to se ukázalo jako správná cesta. Navržené řešení přineslo nejen trvalé značení plastových výrobků, ale zároveň snížilo ve výsledku náklady. Další výhodou laseru je možnost produkt variabilně označit, což společnost Plastia také ocenila.