Novinka od Anser: Smart Print Head

Firma Anser, kterou na českém a slovenském trhu dlouhodobě zastupujeme, představila novou chytrou tiskovou hlavu pro termální inkoustový tisk. Jedná se o tzv. ,,smart “ hlavu, to znamená, že v samotné hlavě je integrována i řídící elektronika. Díky tomu je hlava schopna autonomního provozu bez připojení k dalším periferiím, jako je řídící jednotka, PC, PLC apod.

Do budoucna by měla nová chytrá tisková hlava nahradit starší tiskárny Anser U2 Pro a Anser Smart. Hlavní výhodou této novinky je zejména jednoduché ovládání a velmi malé rozměry, díky kterým lze tiskárny implementovat do strojů a provozních linek s nedostatkem místa. Velmi důležitým aspektem je také cena, která je ještě nižší než v případě tiskáren z řady U2.

Konstrukce chytré tiskové hlavy

Chytrou tiskovou hlavu je možné používat jak s cartridgí o výšce potisku 12,7 mm (tj. 0,5“), tak i s cartridgí o výšce tisku 25,4 mm (tj. 1“), a to jak na savé, tak i nesavé materiály. Tisk na produkt je umožněn jak shora, tak z boku. Tisk zdola nahoru, jako v případě CIJ tiskáren, není možný. Aby byl celý systém co možná nejuniverzálnější, dají se hlavy skládat nad sebe. Tím lze dosáhnout výšky potisku přes 100 mm, v případě použití 4 cartridgí s rozměrem 25,4 mm. Celá hlava je složena ze dvou částí. Po prvním sestavení ji už obsluha nerozebírá po celou dobu životnosti tiskárny.

První část hlavy představuje otvor pro tiskovou cartridge. Po vložení se cartridge zaaretuje červenou páčkou, tj. pojistkou. Tato část se dá objednat s protiprachovým plexi krytem, který je vidět na obrázku výše nebo bez něj. Vyjmutí a opětovné vložení cartridge je otázkou několika málo sekund. V čelní části je také vidět malý otvor, kde je skryto interní čidlo pro start tisku. Externí čidlo nebo enkodér je v případě nutnosti možné připojit přímo do druhé části tiskové hlavy viz. obrázek.

Druhou částí hlavy je řídící elektronika s pěti signalizačními diodami, I/O vstupy, tlačítky pro zapnutí a vypnutí tiskárny, USB, vstupem pro externí čidlo, enkodér apod. Tato část je vidět na zadní straně hlavy. Ústí do ní také veškerá kabeláž.

smart print head ovladaci panel

Ovládací software

Ovládání tiskové hlavy (např. start/stop tisku, výběr zprávy, směr) je možno přes tlačítka na zadní straně. A jak se vlastně tiskové zprávy vytváří? Pro tvorbu tiskových zpráv se používá software Xonnect, který je pro řízení jedné tiskové hlavy zdarma. V tomto softwaru je možné zprávy vytvářet, editovat a měnit jejich parametry. Daná zpráva se potom do tiskárny přenese nejčastěji přes TCP/IP protokol, tzn. přes standardní podnikovou síť, kde má tisková hlava předem definovanou svoji IP adresu. Zprávy je tak možno pohodlně vytvářet například v kanceláři a vzdáleně je do tiskové hlavy nahrávat. Další variantou je používat přímo u tiskové hlavy počítač, na kterém bude software Xonnect nainstalovaný a hlavu tak řídit přímo u výrobní linky.

Pokud Vás tato technologie zaujala, dejte nám vědět, a my Vám ji zdarma předvedeme ve vašem provoze.